sreda, 27. januar 2016

Roboti - LEA LANGUS


UVOD


Slika 1: robotka
Kaj je robot? Robot je stroj nadzorovan s strani  računalnika in je programiran tako, da lahko samostojno opravlja določena opravila. Najpogosteje jih uporabljamo v industriji ali proizvodnji za olajševanje dela. Uporabljamo pa jih tudi v umetnosti in za opravljanje človeku nevarnih del kot na primer pri deaktivaciji bomb ali raziskovanju vesolja. Nekateri roboti so dovolj napredni da imajo vgrajen senzor za zaznavanje zvoka, svetlobe, predmetov ali barv. Takim robotom, ki delujejo s pomočjo umetne inteligence, rečemo pametni roboti.

ZGODOVINA

 

Slika 2: Karel Čapek



Beseda robot je bila prvič uporabljena v igri češkega pisatelja Čapka. Ideja o avtomatih pa se pojavlja že v obdobju mnogih starih kultur, kjer so inženirji in izumitelji poskušali zgraditi stroje, ki spominjajo na živali in ljudi. kasneje so se v renesančni Italiji pojavljali načrti za humanoidnega robota, ni pa znano, ali so ga  poskušali gradit ali ne.
 Leta 1928 je bil eden prvih človeku podobnih robotov razstavljen v Londonu. Robot je lahko premikal roke in glavo nadzorovali pa so ga z daljinskim upravljalnikom.



PAMETNI ROBOTI


Pod pametne robote uvrščamo robote, ki lahko govorijo, se premikajo, zaznavajo predmete v prostoru itd. Čeprav se nas večina ne zaveda, jih uporabljamo skoraj vsak dan. Od tistih majhnih aparatur v kuhinji kot na primer električni ali palični mešalnik pa do tistih specializiranih za posebno delo. Te specializirane robote uporabljajo ljudje, ki vejo kako z njimi ravnati. Uporablja se jih v tekstilni, prehranski in avtomobilski industriji itn. Poleg takih delovnih robotov, obstajajo še tisti z čustvi. Ja, čustvi. Primer takih robotov je robotek po imenu Pepper.
(na videoposnetku je prikazana izdelava Kia vozil s pomočjo številnih industrijskih robotov)

Slika 3: robot Pepper

PAMETNI ROBOT PEPPER




Čar umetne inteligence je, da lahko meša tehnologijo in čustva. Pepper ravno to tudi počne. Kaj pa je Pepper se vprašate? To je eden najuspešnejših pametnih robotov. Spoznava lastnika, njegove navade in način obnašanja ter z njim ustrezno komunicira. Razvili sta ga podjetji SoftBank in Aldebaran Robotics z Japonske. Njegova naloga je pomagati ostarelim ljudem. Res, da ne čisti, ne kuha, pa tudi kakšnega drugega fizičnega dela ne premore. Lahko pa nudi čustveno oporo, se  pogovarja in se odzivati na vaša čustva. Pepperja odlikuje en izmed najnaprednejših programskih vmesnikov, ki ločuje čustva (le osnovna npr. veselje, žalost,  presenečenje in jeza). Prepozna pa tudi vašo obrazno mimiko, govorico telesa in izbor besed ter  se temu primerno odzove.

Predstavitev robotka Pepper: 




VIRI:


SEZNAM SLIK:






Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.