ponedeljek, 25. januar 2016

Umetna inteligenca v letalski industriji - MARUŠA POŽAR

»Drone« je brezpilotno letalo, ki je običajno daljinsko nadzorovano. Bolj enostavna razlaga bi bila leteči robot. Za njih se uporablja tudi drugo ime: Unmanned Aerial Vehicles oziroma UAVs.


OSNOVNE VRSTE BREZPILOTNIH LETAL


»Aeroplane-like drone« (Vir: https://en.wikipedia.org/)

Ta letala so zelo podobna običajnim potniškim letalom, vendar se uporabljajo za vojaške namene. So brez posadke in so daljinsko upravljani preko satelitske podatkovne povezave. Uporabljajo jih za oboroženo pridobivanje podatkov o določenem območju, zračni nadzor in če so oboroženi z raketami – za zračne napade. Najbolj znana sta MQ - 1B Predator in MQ - 9 Reaper.



Helikopter

Helikopter (Vir: http://www.tenniswood.co.uk/)

Helikopterska brezpilotna letala se največkrat uporabljajo za škropljenje pridelkov, saj lahko držijo veliko količino kemikalij. Nekateri modeli se uporabljajo tudi za odkrivanje gozdnih požarov, in za ustvarjanje umetnega dežja . Prvič so jih uporabili v vietnamski vojni, v poznih šestdesetih letih. Oboroženi so bili s torpedi, da so potopili čolne.


 »Quadcopter«

»Quadcopter« (Vir: http://aeroquad.com/) 


Za to brezpilotno letalo je značilno, da ima 4 propelerje, ki jih poganjajo baterijsko napajani motorji. Uporabljajo se za vse vrste namenov od snemanja filmov in fotografiranja do vojaškega nadziranja. Velika Britanija jih npr. uporablja za sledenje zločincem in nadziranje množic v mestih.


Mikro brezpilotna letala


»Micro drone« (Vir: http://www.businessinsider.com/)

Kot že ime pove, so ta letala zelo majhna. Največji so velikosti človeške dlani, najmanjši pa velikosti blazinice enega prsta in zato jih je tudi zelo težko odkriti. Nekatera mikro brezpilotna letala so izdelana tako, da so zelo podobna žuželkam. Če imamo več takih enakih letal, se lahko organizirajo v roj (podobno kot žuželke).Britanska in ameriška vojska jih uporabljata za zbiranje podatkov o kriminalcih in nadzor ljudstva.



KAJ SO PREDNOSTI IN KAJ SLABOSTI?


Iskanje izgubljenih otrok in sledenje nevarnih kriminalcev ali vojaški napadi in vdiranje v zasebnost ljudstva? Tanka je meja med dobro in slabo stranjo brezpilotnih letal. Strokovnjaki trdijo, da moramo biti previdni, ampak ta stvar nam sploh ni nova. Sledenje in vdiranje v privatne zadeve se je začelo že s satelitskimi zemljevidi in telefonijo. Poleg tega nas opozarjajo na to, da bi lahko bile s tem kršene tudi druge človekove pravice: pravice do dostojanstva, svobode in mirnega protestiranja. Npr. nek proizvajalec brezpilotnih letal je izdelal letala, ki so bila oborožena s poprovim sprejem in plastičnimi kroglicami ter jih nato naprej prodal kar 25 podjetjem. Proizvodnja teh letal je torej zelo dobičkonosna za njihove proizvajalce. Pojavlja pa se še ena skrb: ali bodo ta brezpilotna letala nadomestila ljudi? Številna poročila pravijo, da bo rast uporabe robotike zmanjšala število delovnih mest, vendar industrija robotike trdi, da se bo z odhodom nevarnih, dolgočasnih in umazanih del pojavilo tudi dosti novih poklicev.
Brezpilotna letala se dandanes večinoma uporabljajo v vojaški industriji. Množična uporaba se je začela ob prehodu v novo tisočletje, danes pa prihaja do mnogih debat tistih, ki jih zagovarjajo in tistih, ki so proti njim. Zagovorniki pravijo, da njihova uporaba skrajša čas trajanja vojn, medtem ko tisti, ki so proti menijo, da bi se jih moglo uporabljati na način, ki ne bi ogrožal življenj ljudi. Nadzornik nekega drone-a sedi na tisoče kilometrov stran od bojišča, sliko, ki jo dobiva obravnava dobesedno kot video igrico in se posledično vede veliko bolj neetično. Zagovorniki pa odgovarjajo z argumentom, da so te nadzorniki zaradi visoke ločljivosti video posnetkov bolj travmatizirani, kot dejanski bojni piloti. Skrb, ki se pojavlja za prihodnost pa je, da oborožena brezpilotna letala postajajo vse bolj avtomatizirana. Zaradi tega bo v prihodnosti najverjetneje prišlo do dominacije orožnih sistemov nad človekovimi odločitvami.



PRIHODNOST BREZPILOTNIH LETAL


Omejitev brezpilotnih letal?
 
Tukaj se spet pojavljata strani zagovornikov in nasprotnikov. Nekateri menijo, da je uvedba predpisov uporabe nekoristna, saj bi zaustavljala tehnološki razvoj in inovacije, drugi pa pravijo, da se tehnologija dandanes razvija tako hitro, da praktično predpisi tega sploh ne bi mogli omejiti. Raziskave so pokazale, da te predpisi v resnici res nazaj držijo tehnološki razvoj. Objavili so tudi zakone o strogi omejitvi uporabe teh letal v javnosti. A dejansko se te zakoni zanimajo samo za javno zdravje in varnost- padanje teh letal na glave ljudi. Uporaba te tehnologije za vdiranje policije in trgovskih podjetij v naša zasebna življenja jih ne skrbi.


Uporaba na drugih področjih


Kljub slabim stranem brezpilotnih letal so inovatorji našli uporabne načine njihove uporabe. V prihodnosti naj bi nadomestili čebele, saj te izumirajo. Mikro drones-i naj bi s sistemom sesanja cvetnega prahu tako uspešno oplojevali rastline. Pojavili naj bi se tudi v umetnosti. Med samim letom bi lahko plesali ali igrali glasbo. To se je že zgodilo leta 2014, ko je v Londonu pred občinstvom zaigral orkester brezpilotnih letal. Uporabljali naj bi se tudi za dostavo hrane in celo prevoz potnikov.


VIRI

- General Atomics MQ-1 Predator (online). (Datum zadnjega popravljanja 11. november 2015; 23:25), (citirano 20. november 2015; 19:00). Dostopno na spletnem naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/General_Atomics_MQ-1_Predator#Command_and_sensor_systems
- Unmanned aerial vehicle (online). (Datum zadnjega popravljanja 19. november; 18:17), (citirano 20. november 2015; 19:02). Dostopno na spletnem naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/Unmanned_aerial_vehicle

- Military Unmanned Aerial Vehicles (online). (Datum zadnjega popravljanja neznan), (citirano 20. november 2015; 19:05). Dostopno na spletnem naslovu: http://airandspace.si.edu/exhibitions/uav/
- Drones in UK skies: an increasingly crowded regulatory airspace (online). (Datum zadnjega popravljanja neznan), (citirano 20. november 2015; 19:06). Dostopno na spletnem naslovu: http://www.computerweekly.com/news/2240241676/Drones-in-UK-skies-an-increasingly-crowded-regulatory-airspace

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.