ponedeljek, 25. januar 2016

Roomba in podjetje iRobot - HANA KOS

O PODJETJU


Podjetje iRobot se je začelo s skupno željo Rodneyja Brooksa, Colina Anglea in Helen Greiner, da bi s svojim znanjem o robotiki in programiranju pomagali pri razvoju robotov za tako vojaško in vesoljsko, kot tudi za domačo uporabo. Do takrat so bili zaposleni v laboratoriju za umetno inteligenco na Inštitutu tehnologije v ameriški zvezni državi Massachusetts. Podjetje so ustanovili leta 1990, že čez eno leto pa so v sodelovanju z NASO predstavili svoj prvi robot Genghise, katerega namen je bil raziskovanje vesolja.


robot Genghise
 Število zaposlenih je neprestano raslo, leta 2000 pa je nastala tudi znamka iRobot. Leta 1996 so predstavili robot, ki je zaznaval in odstranjeval mine, in ga dali v uporabo ameriški vojski. Leta 2002 pa so tržišču predstavili prvi robot za domačo uporabo in sicer sesalni robot Roomba, ki bo v nadaljevanju podrobneje predstavljen. Tri leta kasneje so predstavili tudi prvi robot za pomivanje tal, ki so ga poimenovali Scoobo.


Leta 2011 so predstavili dva izuma; inovativen robot Chembod, ki ima zmožnost spreminjanja oblik in velikosti ter robot Seaglider, ki je namenjen raziskovanju globokomorskega sveta.

robot Seaglider

ROOMBA

Romba je prvi robot izmed serije robotskih sesalcev. Na tržišče je prišel leta 2002 in v desetih letih jih je bilo po svetu prodanih kar dobrih deset milijonov. Do zdaj je bilo izdanih 8 serij robota in sicer so jih poimenovali kar 400, 500, 600, 700 in 800. Razlike med posameznimi serijami se kažejo v kvaliteti čiščenja, lažjemu prilagajanju hitrosti, hitrejšem zaznavanju ovir... Vsem pa je skupno, da so v obliki diska s premerom 34 centimetrov, v višino pa merijo le 9 centimetrov.

Romba800
najnovejši model



KAKO DELUJE

Roomba deluje na tehnologijo iAdapt, ki omogoča sesalniku, da z uporabo številnih senzorjev okolico preverja kar šestdesetkrat na sekundo in ima zmožnost izbire med štiridisetimi načini obnašanja, da se lahko prilagodi kakeršnemukoli prostoru (laminat, preproge, parket, ploščice, linolej...). Roomba je dober sesalec predvsem zaradi tehnologije troprocesnega sistema čiščenja, ki omogočajo kvalitetno pobiranje prahu in ostale umazanije. Hkrati delujeta dve vrsti krtač; vrteča stranska krtača, ki je namenjena čiščenju sten, vogalov in težje dostopnih mest in dve nasprotno vrteči krtači, ki prevzemato vlogo smetiščnice in metle in imata zmožnost pobiranja večjih delcev. Ob delovanju krtač sočasno poteka še vakuumsko sesanje, ki posesa še najmanjše smeti. Sesalec različne količine prahu zazna z zvočnim senzorjem Dirt Detect, tako da pri večji količini smeti poveča moč delovanja pri manjši pa ga zmanjša. Ima tudi tako imenovani Anti – Tangle sistem, ki v primeru, da zapelje čez predmet, ki ga prepozna kot ne – smet (npr. kos papirja, večji kos plastike, ključ...) preneha z delovanjem, da ne posesa tudi tega predmeta. Roomba ima na spodnji strani tudi Cliff senzor, ki neprestano zaznava tla pod sabo, da ne bi zapeljala čez stopnice. Novejše serije Roombe imajo tudi dodatek, tako imenovani „virtual wall“ oziroma „lighthouse“, ki ga postavimo med prehodo v drugo sobo. 


Lighthouse/ Virtual Wall
Lightohouse bo Roombi dal signale in utvaril navidezno steno, tako da Roomba ne bo zapeljala čez. S tem nam da zagotovilo, da bo posesan čisto vsak kotiček sobe.




Sesalec ima tudi to dobro lastnost, da se po končanem čiščenju sam pripelje nazaj do mesta, kjer se stalno polni, tako da nam ni treba skrbeti za baterije in polnjenje. Z začetno polno baterijo lahko Rombaa sesa neprekinjeno kar dve uri. Roomba je tudi neverjetno enostavna za uporabo, saj je vse kar mora uporabnik storiti spraznjevanje notranjega koša, kamor Roomba daje smet. Ko na priklopno mesto postavimo Roombo in pritisnemo start za začetek, le ta z infrardečo svetlobo izračuna velikost prostora in koliko časa bo potrebovala za proces čiščenja. S štirimi neprestano delujočimi senzorji z infrardečo svetlobo nadzoruje tudi ovire po prostoru. Cena robotskega sesalca je med 300 in 800 evri. Cenejše so predvsem starejše prve verzije, dražje pa jasno najnovejši in tehnološko najbolj napredni, vendar naj se kvaliteta čiščenja ne bi tako zelo razlikovala. 


povezava z pametnim telefonom
Najnovejše serije Roombe uporabnikom omogočajo še lažji nadzor nad sesalcem in sicer z aplikacijo, ki si jo uporabnik naloži na svoj pametni telefon. Tako lahko uporabnik kar iz delovnega mesta upravlja s sesalnikom, ima pa tudi možnost, da vsa sesanja doloži tudi vnaprej. 

Roomba620
eden najbolje prodajanih modelov






ROBOTIKA

robotika se ukvarja z razvojem robotov
Robotika je veja, kjer se prepletajo mehansko in elektronsko strojništvo, eltektro-inžiniring in računalništvo. Ukvarja se z roboti – z obliko, konstrukcijo, delovanjem in uporabo ter z njegovimi računalniškimi sistemi, senzorsko povratno informacijo in obravnavo podatkov. 

STROJNI INŽENIR

    
strojni inžinerji se ukvarjajo z delovanjem in mehaniko robotov
Inženirji strojništva iščejo učinkovite rešitve za razvoj procesov in izdelkov. Njihova prisotnost pri izdelavi robotov je zelo pomembna, saj jih potrebujejo na vseh stopnjah proizvodnje – že na začetku raziskav in razvoja do oblikovanja in proizvodnje. Sicer pa je njihovo področje zelo obširno in zato lahko delajo na veliko različnih projektih kot npr.: raziskovanje in razvoj medicinskih izdelkov pa tudi na področju izboljšavanja (proizvodnih) procesov v neki tovarni ali pa v gradbeništvu. V robotskih projektih so zadolženi za sestavo robota, povezanost delov, senzorjev, premikanja...  

ELEKTRO INŽENIR 

Elektro inženirji so pomembni za načrtovanje, razvoj in vzdrževanje električnih kontrolnih sistemov. Ukvarjajo se predvsem z električno opremo – razsvetljava, ogrevanje, prezračevanje, prometna omrežja, gradbeništvo... V robotske projekte so vključeni zaradi tehničnega znanja, zadolženi so za delovanje raznih senzorjev. 

RAČUNALNIŠKI ZNANSTVENIK (COMPUTER SCIENTIST) 

Podjetja zaposljujejo računalniške znanstvenike za razvoj novih izdelkov ali rešitev računalniških težav. Ponavadi so tudi vključeni v teoretična raziskovanja računalniših vprašanj, ki so pogosto osnova za nadaljno eksperimentiranje in modeliranje. V robotskih projektih delajo skupaj z strojnimi in elektro inžinirji ter z računalniškimi programerji. Njihove raziskave uporabijo za oblikovanje novih računalniških tehnologij kot so umetna inteligenca, robotika in virtualna resničnost. 


VIRI: 

 


BROWN, M. 2015 iRobot’s new Roomba 980 vacuum features room-mapping technology and Wi-Fi. http://goo.gl/b33nQC

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.