ponedeljek, 25. januar 2016

Študij v tujini - ELA FLEISCHMAN

Slika I
Študij v tujini je privlačen za mnogo mladih po celem svetu, a je lahko predvsem izbira univerzitete, smeri ali države precej stresna, saj določa pomemben del našega življenja. Na spletu imamo ogromno spletnih strani in blogov, ki nam lahko pomagajo pri teh pomembnih izbirah, a imamo včasih na voljo preprosto preveč informacij in se nam vse skupaj zdi preprosto preveč, zato je moj namen ta, da na kratko predstavim najbolj pomembne informacije.

Najprej se moramo odločiti, kaj nas zanima. Dober začetek je, če se odločimo ali smo bolj naravoslovni ali družboslovni tip, kar lahko vpliva na izbiro univerze. Svetovni splet je pri pridobivanju takih informacij tvoj najboljši prijatelj. Lahko se opiramo na mednarodne teste, mnenja bivših ali trenutnih študentov objavljenih na blogih ali uradnih straneh univerz, ali pa se pozanimamo pri nekom, ki ima osebne izkušnje s tem in imamo z njim osebni stik. Na ta način dobimo informacije iz prve roke. Biti moramo pozorni in upoštevati tudi negativna mnenja o določenih univerzah, saj lahko med kritikami najdemo nekaj, kar nas res moti.
           
Slika II
Pomemben kriterij pri izbiranju univerze je za večino tudi možnost sofinanciranja, štipendije oziroma kakršnekoli finančne pomoči pri študiju. Štipendijo si lahko poiščemo tu v Sloveniji ali pa se orientiramo na mednarodne sklade. Velika prednost je, da je ogromno skladov namenjenih prav študentom iz tujine nasploh, ali pa študentom iz držav Evropske unije. Prednost je še ta, da obstaja finančna pomoč tudi na izbrani univerzi sami, kar je posebej ugodno za nas, če že vemo kje želimo študirati. Pri prejemu štipendije pa moramo biti pozorni tudi na to, kaj to potegne za sabo. Večina štipendij ne zagotavlja popolnega financiranja ampak pokrije samo del šolnine, nekatere pokrijejo del prebivanja, seveda pa obstajajo tudi popolne štipendije, ki krijejo vse in je tako študij praktično brezplačen z izjemo prehrane, prevoza in podobnih stvari. Vedeti pa je treba, da so take štipendije redke in predvsem prihajajo s strani tako imenovanih dobrotnikov in ne iz javnih skladov. Peščica študentov, ki pridobi tako štipendijo je popolnoma odvisna od svojih sponzorjev in se od njih pričakuje, da bodo študij tudi končali. Razlike so tudi pri tem, kaj se zgodi po koncu šolanja. Nekateri zahtevajo, da denar vrnemo ko lahko, nekatere moramo vrniti v primeru, da ne naredimo letnika, nekaterim pa je vseeno, kar je seveda zelo, zelo redko. Štipendijo lahko dobimo na več načinov oziroma na podlagi različnih kriterijev. Lahko jo dobimo zaradi odličnega uspeha v šoli nasploh, uspehu pri samo posameznem predmetu, na tekmovanjih, tako športnih kot v različnih znanjih, ali pa zaradi posebnih dosežkov. Zadnja kategorija v Sloveniji ni tako razširjena, oziroma se v veliki večini primerov sploh ne upošteva, medtem ko je v tujini to popolnoma drugače. Spet pa moramo paziti, kaj taka štipendija pomeni za nas. V primeru, da dobimo štipendijo za odlične športne dosežke, se od študenta pričakuje, da svojo šolo v tem športu tudi predstavlja, torej je pripadnik kluba in hodi na tekme. Kjub kakšnim dodatnim obveznostim pa je štipendija res ključnega pomena, če želimo študirati v tujini.
           
Slika III
Bivanje je še eden izmed posebnih delov študija v tujini. Univerze pogosto ponujajo bivanje na kampusu, torej v bolj ali manj neposrednem šolskem okolišu, a tudi tukaj se moramo pozanimati za vsako univerzo posebej. Na nekaterih šolah so nekateri kampusi namenjeni samo določenim letnikom; lahko se zgodi, da so omejeni tudi po spolu. Najbolj pogost način bivanja na kampusu je, da imaš sobo s posteljo in mizo, velikokrat pa si sobo tudi deliš. Kopalnice so najbolj pogosto skupne, tako kot so skupni prostori za učenje ali zabavo ter jedilnica. Stroški bivanja ponavadi pokrivajo vodo, elektriko, ogrevanje, internetni dostop in včasih tudi hrano, če ima kampus svojo jedilnico oziroma kuhinjo. Načeloma velja, da bližje kot je kampus univerzi, dražji je. V primeru, da bivamo v kampusu oddaljenem od univerze pa moramo poskrbeti, da upoštevamo stroške prevoza.

Slika IV
Prijava na univerzo je verjetno ena izmed bolj stresnih delov in se precej razlikuje od univerze do univerze. Večina zahteva, da poleg svojih uradnih rezultatov testov ob koncu srednješolske izobrazbe in ocen pošlješ tudi esej o tem, zakaj bi sprejeli ravno tebe, o tvojih dosežkih, dodatnih znanjih, skratka, zakaj si ti primeren kandidat. Dobro je, če vključimo tudi priporočila profesorjev ali ljudi s katerimi smo delali, kar lahko pripomore v primeru, da smo med slabšimi kandidati.

Vsaka univerza ima svoje datume za prijavo in svoje določene standarde znanja. Rezultati, ki jih dosežeš na naša matura sicer veljajo, večina univerz pa zahteva, da naredimo tudi izpit iz znanja jezika države, v kateri želimo študirati. Če dam za primer univerzo v Edinburgu so roki za prijavo v novo študijsko leto razdrobljeni čez celo leto, oziroma od začetka septembra do konca junija. 


Nekatere univerze imajo tudi prijavnino, oziroma določeno vsoto, ki ti zagotovi, da prijavnico sploh lahko oddamo, ampak to ne bi smel biti prevelik strošek.
           
Če želiš še več informacij, klikni na spodnje povezave:

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.