sreda, 27. januar 2016

Kaj je Turingov test in kako poteka? - JONA LARA ŠRAJER ŠTRAVS


slika 1

Turingov test je test, ki preizkuša, ali je nek stroj sposoben kazati inteligentno obnašanje, podobno človekovemu, ter s tem zmagati v t.i. "igri imitacije".
Za test sta potrebna 2 človeka in 1 računalnik (igralec A, igralec B in igralec C), vsi igralci pa so med seboj ločeni, tako da se ne morejo videti. Igralec C (izpraševalec) komunicira z igralcema A in B, preko komunikacije pa mora določiti, kateri izmed njiju je človek in kateri računalnik. Pri tem lahko komunicira le tekstovno, igralca A in B pa oba poskušata prepričati izpraševalca, da sta človeka.



NASTANEK

slika 2

Alan Turing se je že od leta 1941 ukvarjal s stroji ter z njihovo zmožnostjo kazanja inteligentnih sposobnosti, prva omemba "računalniške inteligence" pa se je pojavila leta 1947. Test je bil prvič objavljen leta 1950 v članku "Computing Machinery and Intelligence" Alana Turinga, kjer pa se Turing ukvarja predvsem z vprašanjem "Ali lahko stroji mislijo?" Predpostavil je namreč, da računalnik lahko imenujemo inteligenten,  ko bo zmožen človeka prepričati v to, da je tudi sam človek.

VARIACIJE


Turingov test se je tekom zgodovine razvijal, ob tem pa je seveda nastalo tudi mnogo variacij izvirne različice testa. Tukaj je podanih le nekaj primerov, pri katerih se ne preizkuša le tega, kar se v izvirniku, temveč tudi nekaj drugačnih veščin in sposobnosti računalnika.
-         Popolni Turingov test:
Gre za variacijo Turingovega testa, ki dodaja še preizkušanje dveh zmožnosti stroja in sicer zaznavanje okolice ter premikanje objektov. To zahteva t.i. "computer vision" ter robotiko.
-         Feigenbaumov test:
Pri tej obliki Turingovega testa se preizkuša, ali ima računalnik tako široko znanje na določenem področju, kot oseba, ki je strokovnjak za to področje. Leta 2003 je ta test razvil Edward Feigenbaum.
-         Ebertov test:
To variacijo testa je leta 2011 razvil filmski kritik Roger Ebert. Njegov namen je ugotoviti, ali ima glas, proizveden na računalniku, ustrezno intonacijo, "timing", način govora itd., da ljudi nasmeji.

USPEŠNO OPRAVLJEN TEST


Do današnjega dne je bilo opravljenih že mnogo poskusov, da bi se uspešno opravilo Turingov test, vendar vse do leta 2014 ni bilo pozitivnih rezultatov. 7. julija 2014 je Eugene Goostman, ki je "chatterbot", prepričal 33% izpraševalcev, da je človek. To je zadostilo kriterijem za opravljen test, ki pravijo, da mora računalnik prepričati vsaj 30% izpraševalcev. (Alan Turing je sicer predpostavil, da bodo do leta 2000 stroji to zmožni storiti po 5 minutah pogovora.)
Eugene Goostman je bil razvit leta 2001 s strani skupine treh programerjev: Vladimirja Veselova, Eugena Demchenka in Sergeya Ulasena. Bil naj bi 13-letni ukrajinski deček, s čimer se lahko tudi z lahkoto opravičuje slovnične napake, ki jih dela v angleščini in pomanjkanje splošne razgledanosti.
Vseeno nekateri strokovnjaki oporekajo tej "uspešnosti", saj pravijo, da Eugenov humor poskuša odvrniti pozornost od njegovega pomanjkanja prave inteligence.
Tu je kratek video, ki pove še nekaj o delovanju Eugena Goostmana:


POKLICI POVEZANI S TURINGOVIM TESTOM


V proces testiranja inteligence računalnikov je seveda vključenih mnogo ljudi, a še pomembnejša je sama izdelava računalnika, ki se ga testira. Pri tem sodelujejo strokovnjaki s praktično vseh področij znanosti, predvsem pa s področja računalništva in informatike, saj je programiranje tako kompleksnih stvari zelo zahteven in dolgotrajen proces.  

VIRI


Wikipedia, Umetna inteligenca [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Umetna_inteligenca 
The Alan Turing Internet Scrapbook [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.turing.org.uk/scrapbook/test.html
Wikipedia, Computing Machinery and Intelligence [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/Computing_Machinery_and_Intelligence
Wikipedia, Turingov test [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Turingov_test
Wikipedia, Turing test [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test
Slika 1 [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test#/media/File:Turing_Test_version_3.png
Slika 2 [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: http://weaponsman.com/wp-content/uploads/2015/02/AlanTuring.jpg
Video 1 [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=sXx-PpEBR7k 
Video 2 [online]. 2015. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=njmAUhUwKys

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.