sreda, 27. januar 2016

Cortana - ANA MARIJA SNOJ

KAJ JE CORTANA?


Cortana je Microsoftova osebna pomočnica, ki jo podpirajo Windows Phone 8.1 in Windows 10 Mobile, Microsoft Band, Xbox One Windows 10, Android, na voljo pa bo tudi za iOS.Razvoj Cortane se je začel leta 2009, projekt pa sta vodila Zig Serafin in Larry Heck. Ekipa si je pomagala z intervjuvanjem ljudi, ki so osebni pomočniki, ti pa so vplivali tudi na nastanek Cortaninega zvezka (notebook). Cortano so prvič predstavili na konferenci Microsoft BUILD Developer v San Franciscu v začetku aprila 2014. Poimenovana je po Cortani, liku iz Microsoftove videoigre Halo.

KJE CORTANA DELUJE?


Trenutno jo lahko uporabljamo v angleškem, francoskem, nemškem, italijanskem, španskem, kitajskem in japonskem jeziku. Za zdaj je na voljo v 10 državah oziroma regijah, žal v Sloveniji še ne. Konec maja 2015 je Microsoft oznanil, da bo Cortana omogočena tudi na nekaterih ostalih mobilnih platformah, na Androidih julija 2015, kasneje letos pa tudi pri iOS. 

KATERE SO CORTANINE FUNKCIJE?

 

Cortana vam bo pomagala najti različne stvari na vaši napravi, kot so datoteke in glasba, s pomočjo Binga izvedeti, kakšno je trenutno vreme, stanje v prometu, športne novice …, upravljati koledar, nastavljati opomnike, pogovarjala se bo z vami (s tem ko pritisnete ikono mikrofon) in vam pripovedovala šale. Ima pa tudi možnost prepoznavanja glasbe, lahko vrže kocko ali kovanec. Kar vas zanima, pa lahko tudi vtipkate v iskalno vrstico. Več kot jo boste uporabljali, bolj osebna bo vaša izkušnja z njo.




Slika 1
Posodobitev Lumia Denim (za Windows Phone), ki je bila izdana oktobra 2014, je omogočila aktivno poslušanje, to pomeni, da jo lahko aktiviramo tudi, če smo na drugi strani sobe ter brez dotika telefona, s tem, da rečemo "Hey Cortana".

Funkcija "Notebook" omogoča shranjevanje osebnih informacij kot so interesi, podatki o lokaciji, opomniki in stiki. S tem Cortana lahko doda informacije in izve uporabnikove posebne vzorce vedenja. Uporabniki lahko te podatke vidijo in imajo večji nadzor nad zasebnostjo, s tem ko določijo, katere podatke Cortana lahko zbira. Uporabniki jih lahko tudi izbrišejo.

Cortana vsebuje način "ne moti" ("do-not-disturb"), kjer lahko uporabniki nastavijo "tihe urice" ("quiet hours"). Uporabniki lahko spremenijo nastavitve tako, da Cortana pokliče uporabnike po njihovem imenu ali vzdevku. Ima pa tudi obširno zbirko duhovitih in vnaprej določenih komentarjev, ki se jim reče Easter Eggs.






ŠE NEKAJ ZANIMIVOSTI ...


Cortana je pravilno napovedala zmagovalce prvih 14 tekem Svetovnega pokala FIFA 2014, vključno s polfinalom, dokler ni napačno izbrala Brazilijo namesto Nizozemske na tretjem mestu finalnih tekem. S tem zadetkom je premagala hobotnico Paula, ki je prav napovedala vseh 7 nemških tekem na Svetovnem prvenstvu FIFA 2010 in pa tudi finale. Še več, Cortana lahko napove tudi tekme v ostalih šprtih, kot so NBA, NFL in Super Bowel, ter svetovno prvenstvo ICC Cricket in ostale evropske nogometne lige. Cortana lahko reši matematične enačbe, pretvarja enote med Celzijem in Fahrenheitom, iz metrov v čevlje in računa menjalne tečaje med valutami (vključno z Bitcoinom).
Od aprila letos je Cortana onemogočena uporabnikom, ki so stari pod 13 let.


Slika 2, 3

Cortanina odgovora na vprašanji kateri je najboljši računalnik in katera pomočnica je boljša, Siri ali Cortana?


VIRI

Cortana [online]. 2015. [Citirano 17. nov. 2015; 21:25]. Dostopno na spletnem naslovu:
<https://en.wikipedia.org/wiki/Cortana_(software)>.
Spoznajte Cortano [online]. 2015. [Citirano 17. nov. 2015; 20:20]. Dostopno na spletnem naslovu:
<http://www.windowsphone.com/sl-si/how-to/wp8/cortana/meet-cortana>.

Brad Chacos, 2015. Ask Cortana anything: Snarky answers to 59 burning questions [online]. [Datum zadnjega popravljanja 24. avg. 2015; 10:57], [citirano 17. nov. 2015; 20:35]. Dostopno na spletnem naslovu: <http://www.pcworld.com/article/2148940/windows-phone-os/ask-cortana-anything-sassy-answers-to-58-burning-questions.html#slide1>

VIRI SLIK

Slika 1: https://www.windowsphone.com/sl-si/how-to/wp8/cortana/meet-cortana (18. 11. 2015)

Slika 2, 3: http://www.pcworld.com/article/2148940/windows-phone-os/ask-cortana-anything-sassy-answers-to-58-burning-questions.html#slide1 (18. 11. 2015)
Video: https://www.youtube.com/watch?v=tQFrd6SEiLM (18. 11. 2015)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.