sreda, 27. januar 2016

Pametne ure - MAKS TUŠAK

Umetna inteligenca je že na nek način prisotna med nami. To so naprimer avtopilotna letala in avtomobili, ki sami vozijo. Umetna inteligenca pa obstaja tudi že na področju pametnih ur, kar je po mojem mnenju boljše kot avtomobili, ki sami vozijo, saj nam pametne ure pomagajo bolj zdravo živeti in omogočajo različne načine komuniciranja.






Apple Watch sporoča pomembne informacije kadarkoli in kjerkoli jih potrebujemo. Pomaga nam izpolniti vsakdanja opravila v krajšem času in pomaga pri doseganju ciljev, ki smo si jih zadali, bodisi športnih ali drugih vsakodnevnih. Povezuje nas z drugimi ljudmi.


1. Aplikacije


Na urini spletni trgovini je mogoče dobiti aplikacije za uro, ki nam olajšajo vsakdan kot npr. preverjanje letov, odklepanje vrat avta, upravljanje televizorja, rezervacije v hotelu ...

Aplikacije nam tudi naprimer povedo čas filma, ki se predvaja, lokacijo kina. Opozarja  nas na začetek filma, ko moramo kupiti vstopnico. Ena izmed takih aplikacij je Fandango Movies. Nekatere druge aplikacije,  tiste za vreme, nas opozarjajo, kdaj bo naprimer nevihta in kdaj je možna nevarnost strele. Aplikacija American Airlines pa nas opozarja, kdaj imamo let in kdaj je čas za oditi od doma, posreduje nam tudi ostale informacije o letu. Druge vgrajene aplikacije pa so Messages, Phone, Mail, Koledar, Aktivnost, Zemljevidi, Denarnica, Siri, Glasba, Vreme, Alarm …

Apple Pay na uri je zelo priročna aplikacija, saj nam omogoča, da zelo hitro kupimo določeno stvar. S seboj ne potrebujemo gotovine ali kreditne kartice. Ko plačamo s storitvijo Apple Pay, nikoli ne razkrijemo svojega imena, številke kartice in gesla. Naše informacije ostanejo varne.




Zemljevidi nam omogočajo pridobivati smeri od trenutne lokacije do cilja. Ura nam pokaže najboljšo možno pot in izračuna čas, ki naj bi ga potrebovali. Ura vključuje tudi informacije o javnem prevozu. S pomočjo tresljajočega motorja v urini notranjosti nas zna tudi opozarjati, kdaj je čas, da zavijemo.

Siri je računalniški program, ki je del Applovih iOS, watchOS and tvOS (operaciskih sistemov). Deluje kot inteligentno-osebni pomočnik in navigator znanja. Funkcija uporablja uporabniški vmesnik v naravnem jeziku, ki odgovorja na vprašanja, daje priporočila in izvaja ukrepe. SIRI je tudi del pametne ure. Je neke vrste "deklica za vse", saj nam izpolnjuje preprosta navodila in naloge, ki jih pametni telefon in ura zmoreta. Obstaja veliko načinov za sporazumevanje z uro, vendar Siri je najhitrejši in najzabavnejši. Lahko mu naročimo, naj predvaja skladbo, računa, pretvarja med enotami, pokaže specifično sliko, pokliče nekoga, surfa po internetu ali pa celo napiše sporočilo itd. Umetna inteligenca v uri se odraža še posebno v Siriju, saj nam Siri služi kot nekakšen asistent, s katerim se lahko pogovarjamo o praktično vsem, kar nam pade na pamet. Sposoben pa je tudi učenja, saj si zapomni, kar mu naročimo.


2. Komunikacija

 



S pomočjo ure tudi ostajamo v stiku z ljudmi kot nismo mogli še nikoli doslej. Ne sporazumevamo se le preko pošiljanj in prejemanj sporočil, klicov in e-maila z uro, temveč tudi izražamo sebe z naprednimi, zanimivimi, zabavnimi in bolj osebnimi možnostmi. Komuniciranje z uro predstavlja sofisticiran način povezovanja z drugimi.

Če želimo prebrati sporočilo, samo dvignemo zapestje. Nato se odzovemo z diktiranjem Siriju ali pa izbiramo "prilagojeno odzivanje”. Za pisanje sporočil nimamo vedno časa, zato lahko z uro izbiramo med večmi možnostmi hitrih odzivov. Lahko pošljemo kratke fraze, ki bazirajo na kontekstu vsebine sporočila, ki ga prejmemo in na načinu, kako se sami pogosto odzivamo, lahko tudi pošljemo svojo lokacijo ali zvočni posnetek. Ura sicer prepoznava sporočila v angleščini in pripravlja angleške fraze, vendar mislim da bo to čez nekaj let možno tudi v drugih jezikih. Siri je namreč že zdaj prilagojen na kar nekaj jezikov-med njimi žal še ne na slovenščino. Hitri odzivi na uri vsebujejo prvine umetne inteligence, saj ura prepoznava sporočila, ki jih prejmemo, natančneje, prepozna vsebino oz, kaj je hotel sporočevalec sporočiti in na podlagi tega pripravi fraze. Sama pa se tudi nauči, kaj sami najpogosteje uporabljamo in se prilagodi našemu stilu pisanja. S pomočjo vgrajenega zvočnika in mikrofona lahko opravimo klic na uri, za daljše pogovore pa ga prenesemo na telefon. To dokazuje odlično komunikacijo med Applovimi napravami. Omenjena interakcija med Applovimi napravami se imenuje Handoff. Deluje na Applovi uri, Iphonu, Ipadu in Applovimi računalniki.

Med urami pa obstaja tudi poseben način sporazumevanja s “čutenjem”. Tehnologija se imenuje Digital Touch. Omogoča nam zabavno komunikacijo in spontane načine povezovanja z drugimi uporabniki applovih ur.

Eden od načinov je pošiljanje enostavnih barvnih skic, ki jih narišemo s prstom. Drugi uporabnik na drugem koncu pa to vidi na svoji uri kot animacijo našega risanja in se odzove.

Drugi način je trepljaj. Uporabnikom drugih ur pošljemo trepljaj, ki ga povzročimo s prsti, on pa to takoj vidi in občuti s trepljajem na svoji uri.

3. "Naravna komunikacija"


"Vemo, da so, ko jih začutimo”. Ker je ura na našem zapestju, nas opozori z nežnim tresljajem, ko dobimo sporočilo. S tresljajem nas opozori tudi na cilje, ki smo jih dosegli in druga pomembna opozorila vseh aplikacij. Tako dobimo ista sporočila, ko jih dobimo na telefon. Zvoki tako rekoč skoraj niso potrebni, saj jih tresljaji popolnoma nadomestijo. Način komuniciranja med nami in uro s tresljaji je namreč nekaj popolnoma novega-omogoča bolj “naravno” komunikacijo. Ura s tem podaja fizično dimenzijo sporočilom.

Tretji način je pošiljanje svoje srčnega utripa. Ko položimo dva prsta na zaslon, vgrajeni senzor za srčni utrip zapomni utrip in ga pošlje. Prejemnik pa naš utrip začuti na svojem zapestju.

Tehnologija Force Touch: Urin zaslon je občutljiv, da zazna trepljaj od pritiska. Zaaslon zaznava, kako močno pritisnemo na zaslon, in se na podlagi tega različno odziva. Ko pritisnemo na zaslon močneje, se nam prikažejo nove funkcije uporabe, ki jih prej nismo videli. Tehnologija Force Touch bazira prevsem na bližnjicah.

Tresljajoči motor: Majhen motor v uri nas začne rahlo tresti po zapestju, ko prejmemo sporočilo, ko uporabljamo tehnologijo force touch. Omogoča nam zaznavanje različnih tipov informacij, ne da bi sploh pogledali na zaslon.


4. Šport

 

Pri uri se umetna inteligenca še najbolj izraža na področju športa. Applova ura je narejena, da nas opominja na zdrav način življenja in da spremlja naš napredek ter nas motivira na področju športa ali pa kakršnih koli drugih izzivov.

Rekreacija ni le tek, kolesarjenje, telovadba... Rekreacija je tudi, koliko smo aktivni čez dan. Ura nam meri vse načine našega gibanja (tek, telovadba, fitnes, veslanje, plavanje in nasplošno aktivnost celega dneva, ko se sprehajamo domov, v službo, po stopnicah, peljemo psa na sprehod, se igramo s prijatelji ... ) Beleži tudi, ko vstanemo na noge, koliko časa stojimo-smo na nogah in nas vzpodbuja, da se moramo gibati in manj sedeti.

Aplikacija za aktivnost: Podjetje Apple je razvilo aplikacijo za aktivnost, ki jo je možno uporabljati na njihovih urah. Aplikacija ima nekakšno svojo inteligenco, saj nas na podlagi meritev opozarja, kdaj se moramo začeti gibati. Opozori nas celo, kdaj je potrebno vstati, če sedimo že preveč časa. Zagotavlja nam enostaven pregled naše dnevne aktivnosti s tremi obroči.  Obroč za "stanje" nam pokaže, kako pogosto smo vstali in si vzeli odmor od sedenja. Če smo sedeli predolgo, nas opozori, da je potrebno vstati. Obroč zapremo, ko smo vstali in se vsaj malo premikali v dvanajstih različnih urah tekom dneva.
Obroč za aktivnost nam pokaže koliko aktivnih in neaktivnih kalorij smo porabili. Zapre se, ko dosežemo cilj dnevne porabe kalorij. Vsak teden ura predlaga nov dnevni cilj za aktivne calorije, ki bazira na podlagi naših predhodnih rezultatov.

Obroč za vajo nam pokaže, koliko minut vseh aktivnosti smo opravili. Zapre se, ko dosežemo trideset minut rekreacije. Na podlagi obročov si zastavimo cilje. naprimer koliko kalorij bomo porabili. Vsak dan poskušamo opraviti dnevni cilj in zapreti posamezni obroč. Ura pa nas čez dan opozarja, koliko bližje smo cilju in nas opominja, da ga moramo opraviti.


Aplikacija za telovadbo: Podaja nam natančne meritve med vajo. Bazira na izboru različnih vadb (plavanje, tek, hoja, veslanje ...). Ko izberemo vadbo, vključi ustrezne senzorje. Lahko pa si izberemo tudi cilj, ki ga želimo opraviti (npr. dolžina, če tečemo ali pa poraba kalorij). Med vajo nam ura prikaže, koliko časa že telovadimo, če tečemo, kakšno dolžino smo pretekli, s kakšno hitrostjo. Opozarja nas tudi, koliko je še do cilja, prikazuje nam porabljene kalorije in meri srčni utrip. Ko končamo z aktivnostjo, ura prikaže celotne rezultate vadbe in jih zabeleži v aplikacijo za aktivnost.

Napredna obvestila - med telovadbo nam ura zagotavlja spodbudo, tako da nam sporoča različne časovne točke, ko smo pretekli vsak posamezni kilometer ali ko smo npr. na pol poti do cilja.


5. Napredek in rezultati


Kot sem povedal, ura "ve", kako nas motivirati med vadbo. Pomaga nam nastaviti cilje na podlagi naših zmožnosti, ki jih ugotavlja sama in to bi definitivno lahko smatrali za "inteligentno" ravnanje.

Individualni feedback: Ura je narejena tudi tako da nam omogoča prilagojena opozorila, ki nam pomagajo doseči naš cilj. Ko dosežemo naše najbolJše predhodne dosežke, nas ura nagradi s nagradami.




6. Zgodovina meritev


Celotna zgodovina meritev (tudi za mesece nazaj) je zabeležena v aplikaciji za aktivnost  na našem telefonu, saj ura telefonu ves čas sporoča naše rezultate. Na telefonu tako vidimo vse obroče za vsak dan posebej in še natančnejše rezultate.



7. Senzorji


Vse te meritve in napredna obvestila pa ne bi bila mogoča brez treh senzorjev, ki se nahajajo na spodnji strani urinega ohišja. Pri večini pametnih ur in športnih ur potrebujemo za različne meritve še dodatno opremo. Naprimer za merjenje srčnega utripa potrebujemo dodaten pas. Za primer lahko vzamem uro podjetja Polar, ki za beleženje meritev potrebuje pas. Če hočemo izvajati meritve čez ves dan, kadarkoli in kjerkoli, pa je nošenje pasu nepriročno, saj ga ne nosimo ves dan na sebi. Apple watch pa ima npr. senzor srčnega utripa vgrajen. Tako si lahko srčni utrip izmerimo kadarkoli in ne potrebujemo ostalih pripomočkov, ki nas ovirajo.

Senzor srčnega utripa zaznava naš srčni utrip med aktivnostjo in nam pomaga določiti nivo zahtevnosti in kontrolirati samo srce. Pomaga pa tudi pri izračunu porabe kalorij.

Uporablja tehnologijo, ki bazira na enostavnem dejstvu-kri je rdeča, ker odseva rdečo svetlobo in absorbira zeleno. Ura uporablja zeleni LED lučki, ki so del nežnih diod. Lučki zaznata količino pretoka krvi čez zapestje. S prižiganjem LED lučk stokrat na sekundo, ura izračuna število utripov srca vsako minuto.

Akselometer meri telesno aktivnost in korake, ko se premikamo na podlagi premikanja rok itd ... Izračuna število kalorij, ki jih porabimo čez dan. Meri vse oblike fizičnega premikanja premikanja.

Z akselometrom ura uporablja GPS na našem telefonu, da meri razdaljo in hitrost med rekreacijo.



8. Medicina

 

Ura igra zelo pomembno vlogo v medicini. V ta namen jo uporabljajo zdravniki in pacienti, ki s pomočjo aplikacije Airstrip komunicirajo s sodelavci in celo s pacienti.
Uporaba te aplikacije je predvsem razširjena v Ameriških bolnišnicah. Zdravniki s pomočjo funkcije time travel, ki kaže prihodnost in preteklost (naše opravke v preteklosti in naše planirane opravke) vidijo, kdo je njihov naslednji pacient in dobivajo celo informacije o njegovem zdravstvenem stanju.  Lahko pa tudi spremljajo njegovo trenutno stanje npr. srčni utrip itd. tudi če je pacient doma. Zdravniki tako lahko vidijo, če je kaj narobe in reagirajo.

Ura je bila preizkušena tudi na nosečnicah, s katerimi so zdravniki komunicirali.
Zdravniki tako lahko vidijo prenos maminega in tudi otrokovega srčnega utripa v živo in razlikujejo med materinim in otrokovim srčnim utripom. Mama pa lahko tudi v živo posluša otrokov srčni utrip.

Umetna inteligenca pametnih ur pomaga mnogim ljudem po svetu, da živijo bolj zdravo in manj stresno. Opozarja jih na določene stvari, jim pomaga doseči cilj, omogoča boljšo komunikacijo in pametna opozorila. Vse bolj pomembna postaja tudi na področju medicine. Sam sem mnenja, da je treba biti vsaj malo previden glede področja umetne inteligence. Inteligenca v napravah, razvita do te mere, kot je zdaj, je v redu. Moramo pa se tudi vprašati kam lahko to pripelje našo družbo. Paziti moramo, da nam umetna inteligenca le pomaga pri odločitvah, ne pa da nam diktira, kaj moramo narediti. Skeptični pa moramo biti tudi glede naših podatkov, ki jih uporabljajo naprave. Je res v redu, da naprave"vejo" toliko o nas? Že to, da naše naprave vedo, kje se nahajamo, zna biti problematično, čeprav nam to olajšuje življenje. No, dokler še ne vedo, kaj delamo, najbrž ni problema.



  9.Poklici

 

Poklici, ki se pojavljajo na področju razvijanja pametnih ur so definitivno računalniški programerji. Ne smemo pa tudi zapostavljati zdravnikov, osebnih trenerjev, fizikov, ki pripomorejo k razvijanju pametnih ur na področju medicine, športa ...



   10. Viri

 

AWD News. 2015. Apple watch sales hit [online].[citirano 14.11.2015; 18.50]. Dostopno na spletnem naslovu: http://awdnews.com/technology/apple-watch-sales-hit-7m-just-six-months-after-launch
MARSEKH, Markiyan. 2015. Apple watch. Tesla car [online].[citirano 14.11.2015; 18.30]. Dostopno na spletnem naslovu: http://elekslabs.com/2015/01/apple-watch-tesla-car-how-far-can-we-drive-them.html
HASLAM, Karen. 2015. Apple watch review [online].[citirano 14.11.2015; 15.15]. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.macworld.co.uk/review/ios-accessories/apple-watch-review-specs-features-battery-uk-price-3544044/
2015. Novost Apple-a: Apple Watch [online].[citirano 14.11.2015; 17.30]. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.idoktor.si/index.php?route=module/kbm/article&kbm_article_id=15
Apple. 2015. Apple watch Edition [online].[citirano 14.11.2015; 17.15]. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.apple.com/ch_smb_5005496/shop/buy-watch/apple-watch-edition

SHARMA, Kirti. 2015. New Apple watch  [online].[citirano 14.11.2015; 17.35]. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.indianweb2.com/2014/09/11/unveiling-iwatch-inside-look/
2015. 5 thing Apple Watch already does [online].[citirano 14.11.2015; 17.45]. Dostopno na spletnem naslovu: http://m.pocketnow.com/2014/09/10/apple-watch-beats-competition

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.