sreda, 27. januar 2016

AIBO - ZARJA BRAJNIK

KAJ JE AIBO ROBOT?

Slika 1: AIBO robot - kompanjon

AI stoji za Artificial Intelligence (umetna ineligenca), BO pa kot krajše za Robot – AIBO.

Hkrati kratica AIBO v japonskem prevodu pomeni ''kompanjon'' (tovariš).

AIBO je robotski pes, ki ga je od leta 1999 proizvajalo podjetje Sony. Po 16 letih pa so proizvodnjo in popravila robotov ustavili zaradi premajhnega povpraševanja na trgu. Do leta 2006 je namreč podjetje prodalo le 150.000 izdelkov, kar je za tako veliko podjetje začuda malo, zato pravimo tudi, da je to bil le stranski projekt Sonyja, ki je pripomogel tudi k razvoju umetne inteligence po svetu.

Z originalnim Aibo Mind programom je AIBO v bistvu zelo draga »pametna« igrača, ki pa je namenjena temu, da lastnikom nadomesti domačega ljubljenčka.


AIBO – ČLOVEK


AIBO je v očeh lastnikov postal del družine, postal je lastnikov ''kompanjon'', kar je tudi Japonski prevod besede AIBO. Nadomestil je domačega ljubljenčka in ga po mnenju mnogih celo prekosil, kajti ta inteligenten robotski pes ne pušča dlake, ne grize copatov in uničuje pohištva, lahko nadomesti fotoaparat in služi kot kamera, zmožen se je naučiti več kot 1000 izrazov, se nanje odzivati, nadgrajevati svoje znanje in še in še. Te zmožnosti so prepričale kar 150.000 kupcev, za piko na i pa se robotski kuža napaja na elektriki in tako ne rabi hrane, pozna spanje in ne pušča iztrebkov.


RAZVOJ

Slika 2: pet generacij Aibo robotov

Načrtovanje AIBA se je pričelo v začetku devetdesetih  let prejšnjega stoletja z izdelavo številnih prototipov, ki so služili kot osnova za razvoj Aiba, kot ga poznamo danes. Tako so nastali ''Aibojčki''.

1. generacija - ERS-110

- Sposobnost učenja

- Zaznavanje okolja

- Izražanje enostavnih čustev


2. generacija - ERS-210

- Boljši izgled

- Sposobnost razpoznavanja zvoka

- Sposobnost razpoznavanja glasa

- Sposobnost razpoznavanja slik (obrazov)


3. generacija - ERS-311

- Nova podoba


4. generacija - ERS-220

- Futurističen izgled

- Tehnična izboljšava sezorjev


5. generacija- ERS-7

- Izboljšanje interakcije s človekom

- Brezžična povezava z internetom (to ga pripelje do vodilnega mesta med komercialno dosegljivimi družabnimi roboti)

- Razvoj posebnega programskega razvojnega okolja (OPEN-R SDK za začetnike ter R-CODE za izkušene programerje), ki so lastniku Aiba omogočili prilagajanje lastnih funkcij, oziroma modulov na katerih temelji Aibovo delovanje.


UMETNA INTELIGENCA


Robot je nastal z lastnostmi pasje pasme Beagle, kasnejše generacije pa naj bi temeljile celo na podlagi levjega mladiča. Zato lahko trdimo, da je Aibo eden zgodnjih in zelo naprednih primerov razvoja bionike, kot tudi umetne inteligence.

Prvi prototipi in sami programi so se razvijali s pomočjo ameriških študentov, do danes pa je Aibo predmet raziskav mnogih programerskih in računalniških študijev.

Aibo je vključen predvsem v raziskave, ki povezujejo delo človeka in robota, odnose med njima in razvoj umetne inteligence.

Najpoznejše generacije robota so dosegle nekatera izmed najpomembnejših področij umetne inteligence in predstavljale pravi preboj v razvoju tehnologije. Za izobraževalne institucije je AIBO idealna in razmeroma poceni podlaga za učenje robotike ter snovanje umetnih inteligentnih sistemov. Sony je namreč ponudil svoje razvojno okolje OPEN-R kot odprtokodni projekt v raziskovalne in razvojne namene. S tem orodjem imamo možnost dostopati in upravljati vse robotove funkcije.


Slika 3: sestavni deli

Glavni sestavni deli, ki te funkcije omogočajo:

- po 3-je sklepi za vsako nogo,

- 3-je sklepi za vrat in glavo,

- 2 sklepa za rep ,

- sklep za usta,

- 2 mikrofona v ušesih,

- 26 LED lučk,

- video kamera,

- 3 IR senzorje za razdaljo,

- 3 merilce pospeška,

- 4 na dotik občutljive gumbe,

- Zvočnik


POKLICI


S tem, ko je podjetje Sony izdalo AIBO robota in ga namenilo tudi v izobraževalne namene, je sledil razvoj mnogih poklicev na področju tehnologije in računalništva. Najpomembnejša so delovna mesta serviserjev AIBO robotov, ki so morali pridobiti dodatni izbrazbo in so, tudi po prenehanju izdelovanja robotkov, edini, ki lahko popravijo pokvarjene.


ČUSTVA IN UČENJE


Z vsako od petih generacij je AIBO pes robot dobil vrsto izboljšav, med drugim se je raziskovalka podjetja MIT Media Lab, Cynthia Breazeal, po večih študijah odločila, da bo pri priljubljenem robotu razvila še umetno inteligenco in čustva. Zadnja generacija robotov naj bi tako prepoznala več kot 180 ukazov in pokazala kar 60 čustvenih stanj.

AIBO pomeni predvsem izrazito uspešno združitev hardvera (vhodne, izhodne enote, matična plošča, centralna procesna enota, pomnilne enote – zunanji deli računalnika) in softvera (računalniški programi), ki naj bi nam zapolnil prostor ljubečega ljubljenčka.

Njegov kontrolni center je dovolj napreden, da se odziva na svoje lastno ime in še na več sto izrazov, ki se jih lahko nauči tudi kot ukaze tako, da se vede radovedno, željno učenja in lahko celo pada iz razpoloženja v razpoloženje – kaže čustva.

Ena izmed najbolj zanimivih lastnosti je zmožnost učenja, predvsem prek načina gospodarjevega božanja: če vam je trenutno vedenje vašega robotka všeč in želite, da mu pride v navado, ga je treba samo večkrat zelo nežno pogladiti po senzorjih na glavi, po hrbtu in pod brado in vašemu ljubljenčku bo jasno, da jih mora pogosto izvajati, medtem ko je učinek ostrih grobih tresljajev na istih mestih ravno nasproten in ga robotek dojame kot karanje.

Njegov program vam ponudi možnost uporabe tudi mnogih dodatnih aplikacij in paketov. Od posebnih softverskih katerim se lahko igrate družabne igrice (npr. kamen, škarje, list), tudi do posebnega programa za Windowse, s katerim lahko spremljate kužkov razvoj, na voljo je celo oprema za fotoalbum, ki ga beleži skozi kamero v trebuščku in vam lahko posnete fotografije pošlje po e-mail naslovu (kasneje naj bi bili razviti celo Bluetooth in WiFi možnosti povezave z napravami). Za računalniške nadarjenca, pa so pri Sonyju razvili posebno softversko razvojno orodje OPEN-R SDK, s pomočjo katerega lahko sami sprogramirate njegove gibe in zvoke vnaprej.

Aibo robot ima tudi nekaj hardverskih pripomočkov, kot je naprava za hitro polnjenje baterij in razne torbe za prenašanje.


VIRI IN LITERATURA











·         

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.