sreda, 2. marec 2016

Siri-umetna inteligenca - ALJAŽ VELKAVRH





UVOD

Siri je program, katerega imajo vsi pametni telefoni in ure podjetja Apple. Je ustvarjen na podlagi umetne inteligence, služi pa nam kot vir informacij in osebni asistent. Deluje na osnovi vprašanje in odgovor. Prvič smo Siri lahko videli 28. 4. 2010, bilo je tudi govora, da bo program na voljo tudi za vse uporabnike BlackBerry-jev in Androidov. Sprva je bil na voljo kot aplikacija, v iOS 5 pa je postal del naprave (integrirano). Prvi telefon, ki je imel integriran Siri je bil iPhone 4s. Sedaj je postal tudi del Applovih ur, ki so naredile velik korak v smeri pametnih ur.

DELOVANJE

Deluje na podlagi prepoznavanja glasu, ki ga pretvori v programski jezik. Svoje znanje širi vsakič, ko se pogovarja z uporabnikom. Zbira njegove vprašanja in jih shranjuje v bazi podatkov. Teh vprašanj in odgovorov je že zelo veliko, zato program išče najbolj primeren odgovor na vprašanje, ki ga ima v bazi podatkov. Temu lahko rečemo tudi začaran krog, saj bolj ko ga uporabljamo, boljše nam lahko odgovori. Algoritem ima tudi posebno lastnost, trudi se da se ne bi ponavljal. Tudi, če boš večkrat vprašal isto stvar, bo Siri vedno odgovorila z drugimi besedami, prav to daje človeku manjši občutek, da se pogovarja z računalnikom, kakor če bi bil pogovor ves čas isti. 

UPORABA

Uporabljamo ga, kot sem že prej napisal v vsakdanjem življenju, ko imamo kakšno vprašanje, željo, se bo Siri potrudila na to odgovoriti, ustreči, kar je v kakšnem primeru nemogoče. Siri recimo ne more spreminjati mehanskih stvari v telefonu, kot je na primer regulacija glasnosti, ter odpiranje in zaklepanje telefona, vendar take stvari po mojem mnenju niti niso tako nemogoče oz. nedoseglive kot mislimo, upam si trditi da bomo čez nekaj let lahko s Siri komunicirali, kot s pravim človekom in bo lahko opravila zvočni del turingovega testa.

TURINGOV TEST

Alan Turing je razvil test, katerega naj bi opravil program, ki bi se obnašal popolnoma enako kot človek. Cilj testa je postaviti v prostor sodnika, ki bo spremljal pogovor med človekom in računalnikom. Če ta ne bo prepričan kateri od teh dveh je računalnik in kateri človek, bo ta program, opravil preizkus. Nekateri menijo, da naj bi bil test že "premagan", spet drugi pa, da je ta stvar za enkrat še nedosegljiva. Nedvomno smo vedno bližje dnevu, ko bomo test opravili, nekateri menijo, da bo tisti dan za nas poguben, saj nas bodo s tako inteligenco računalniki prekosili.

 

 

KAJ JE UMETNA INTELIGENCA?

Je področje informatike z interdisciplinarnim značajem. Cilj umetne inteligence je, da bi naprava znala razpolagati z inteligenco, poleg tega pa je cilj izdelati stroj, ki posnema človeško razmišljanje (vlkučena tudi čustva in zavest).                                               

KAJ POTREBUJEMO ZA DELOVANJE SIRI?

Potrebujemo pametno napravo proizvajalca Apple, kot je iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, saj deluje le na operacijskem sistemu iOS. Potrebujemo tudi internetno povezavo, lahko je wi-fi, ali vključen prenos podatkov. S tem Siri lahko sploh pride do svoje baze podatkov, ter nam omogoča nemoteno delovanje.



KATERE FUNKCIJE IMA SIRI?

Funkcij je zelo veliko. Pokrivajo večino tematik in stvari, ki jih ima telefon, kakor tudi življenje. S pomočjo Siri lahko naročimo pico, ali pa zahtevamo predvajanje glasbe itd. Na žalost Siri še ni sinhronizirana v Slovenščino, zato tudi ne prepozna slovenskega jezika. Z njo moramo govoriti v Angleščini, zato so tudi komande v angleškem jeziku.



“Show my photos from Utah last August”
“Find videos I took at Iva’s birthday party”
“Text Pete ‘See you soon smiley exclamation point’”
“Read my latest email”
“What movies are playing today?”
“Shuffle my Road Trip playlist”
“Find pics from my trip to Aspen in 2014”
“Find a table for four tonight in Chicago”
“Show my selfies from New Year’s Eve”
“Call Dad at work”
“Hey Siri, what song is this?”
“Get the Minecraft app”
“When is sunset in Paris?”
“Flip a coin”
“Find books by C. S. Lewis”
“What’s an 18% tip on $85?”
“Yes or no?”
“Read me a haiku”
“Learn to pronounce my name”
“Hey Siri 8 ball, will I win the lottery?”
“Wake me up at 7 AM tomorrow”
“How’s the weather tomorrow?”
“Move my 2 PM meeting to 2:30”
“Do I have any new texts from Rick?”
“How humid is it in New York right now?”
“Do people like The Theory of Everything?”
“Did the Chicago Cubs win?”
“Why did the chicken cross the road?”
“When is the next Mavericks home game?”
“Roll a die”

POKLICI

Za neprekinjeno delovanje programa potrebujemo množico dobro izkušenih programerjev, ki poskrbijo od različnih napak, pa do oglaševanja programa. Službo lahko dobijo tudi oblikovalci fotografij in ljudje, ki se spoznajo na design.


ZAKLJUČEK

Umetna inteligenca je postala vsakdanji del našega življenja. Je to dobro ali slabo? Vsekakor prinaša pozitivne in negativne posledice, je pa v današnjem svetu nujno potrebna, kot tudi to, da se ves čas razvija. Do sedaj nam je zelo olajšala življenje, vse gre v to smer, da nam ga bo še bolj. Primerno se mi zdi, da članek zaključim s Haikujem, ki ga je povedala Siri:
"All day and all night,
I have listened as you spoke.
Charge my battery"


VIRI:

Wikipedija, prosta enciklopedija, umetna inteligenca: https://goo.gl/d2CtWB
Wikipedija, prosta enciklopedija, turingov test: https://goo.gl/zuN5Dz
Applova uradna spletna stran, siri: http://goo.gl/mlyHqo
Wikipedija, prosta enciklopedija, Siri: https://goo.gl/unBkN5

 

SLIKE:

Siri logo: http://goo.gl/sstxxe
Sing me a song Siri: http://goo.gl/zk7FOJ
Meet the real woman behind the voice of Siri: https://goo.gl/4ZoMgk
Umetna inteligenca: http://goo.gl/2Nbwlb
Siri: http://goo.gl/aL6qbs
Siri commands: http://goo.gl/pfayiK

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.